Dagboek RaphaŽl Waterschoot 1914
13 september Kemseke - 16 september Kemseke

scannen0108.jpg 145.7K

Vorige pagina
Indexpagina Volgende pagina

Als wij hier toekomen zien wij veel St Nikolaasch volk. Om 19 uur krijgen wij logist bij den heer Janssens Veldwachter Dorp Kemseke.
Brave menschen, goed eten en goed slapen.  link
14 september 1914 maandag.
Hoor messe in de kerk om 7 uur 's morgends.
 Van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds heb ik de wacht in de gemeente gehadt. Rond den avond houden wij n'en boer aan die n'en burgerwacht had afgerammeld en leiden hem tusschen 4 gardes naar 't gemeentehuis. De boeren keken aardig op toen ze dat zagen en zijne vrouw scheeuwde al erger dan een klein kind. Enfin men moet zijnen dienst doen.
Wij zijn hier goed gelogeerd bij brave menschen met ťťn zoon. Kemseke is een schoone gemeente van omtrent 2000 zielen. 't Heeft vandaag gans den dag geregend als ik op wacht stond.
15 september 1914 dinsdag
Ik hoor de mes van 7 uur in de kerk.
Appel om 8 uur daarna ontvang ik voor de 2 de maal solde. Daar er voor het ogenblik geen gevaar te St Nikolaas is, keren er vele vluchtelingen langs Kemseke weer naar hun huis terug.
't Is anders goed weder.
Van 20 uur 's avonds tot des anderdaags om 8 uur moet ik dienst doen in de wacht. Ik slaap op strooi.
16 september 1914 woensdag.
Om 8 uur appel.
Onzen broÍr Emile brengt ons verschoon van thuis met vele complimenten, 't is rustig in St Nikolaas zegt hij. Een belgisch vliegmachine vliegt over ons.
Op ons logist zijn wij zeer goed, wij krijgen wel en veel te eten; maar niet vies zijn zulle! Al hangen de patatten van de dag tevoren nog tussen de tanden van de fourchetten of al staat het schotelwater nog in de kommen

Vorige pagina Indexpagina Volgende pagina